Justícia social

Justícia social

 

Aqui tenim un recull de diferents llibres, blogs, revistes, pel·lícules i documentals, que tracten d’informar, concienciar i movilitzar per a la participació social en el canvi.

Llibres

  • L’últim patriarca.

Autora: Najat El Hachmi.hammer-802298_960_720

Argument: La historia d’una jove marroquina que lluita per la seva llibertat Mimoun i la seva filla neix per complir els papers que els patriarca els ha assignat, uns rols establerts fa milers d’anys. Però les circumstàncies els porten a creuar l’estret de Gibraltar i a tenir contacte amb les costums occidentals. La protagonista sense nom tracta de comprendre per que el seu pare s’ha convertit en una figura dèspota, mentre inicia un camí sense retorn cap a la seva pròpia identitat i llibertat.

  • La lucha de clases.

Autor: Noam Chomsky.

Argument: La divisió existent en les nostres societats fa que diàriament veiem com augmenta en tot el món la distancia entre rics i pobres, mentre és propaga el neoliberalisme, manipulat com un instrument de desinformació, tracta de convèncer-nos de que estem equivocats en les nostres percepcions i de que vivim en el millor dels mons possibles. La repressió, la violència de l’Estat, el poder de les grans empreses i el control dels mitjans de comunicació completa els seus efectes i assegura el control social.

  • Escuelas y justícia social

Autor: R. W. Connell

Argument: Si el sistema escolar tracta injustament a alguns alumnes, no només són ells els que ho pateixen. També degrada la qualitat de l’educació de tota la resta. L’educació que privilegia a un alumnes sobre un altre està oferint al nen privilegiat una educació corrupta, a la vegada que afavoreix la aparició de desigualtats socials i econòmiques.

  • Cómo cambiar el mundo: los emprendedores sociales y el poder de las nuevas ideas.

Autor: David Bornstein.

Argument: El llibre tracta d’un fenomen nou que s’estén per tot el món; els emprenedors socials. Gent que posa tota la seva experiència al servei de projectes que poden canviar radicalment la comunitat en la que estan vivint i tot això, sense ànim de lucre. Diferents experiències a conèixer.

Revistes/Blogs

Temes tractats: El seu tema principal és com treballar dins de la pròpia educació la justícia social de manera que puguem fer un canvi a les societats.

Temes tractats:  Informació relacionada amb la justícia social i els drets dels treballadors, com construir un sistema laboral més just.

Temes tractats: Informen i lluiten contra la injustícia econòmica estatal i internacional, informant d’una manera planera al ciutadà sobre allò que està passant al món.

Temes tractats: Generalment pengen notícies de totes les tipologies d’ injustícies que hi ha al món, però tenen tendència a informar sobre prejudicis, solidaritat i respecte entre els ciutadans del món.

Pel·lícules/Documentals

  • Profesor Lazhar.

Director: Monsieur Lazhar.

Argument: Bachir Lazhar és un mestre de primària argelí que és contractat a una escola de Montreal per substituir a una professora que a mort d’una manera trágica.

  • Buda explotó por vergüenza.

Director: Hana Makhmalbaf.

Argument: Explica la història d’una nena afgana que lluita per anar a l’escola.

  • Katmandú. Un espejo en el cielo.

Directora: Iciar Bollaín.

Argument: En els primers anys dels noranta, Laia, una jove mestra catalana, es trasllada a Katmandú a treballar en una escola local. On descobrirà una pobresa extrema i un panorama educatiu desolador que a més deixa fora als més necessitats. Després de contraure, al seu pesar, un matrimoni de conveniència per legalitzar la seva situació, Laia s’embarca en un ambiciós projecte educatiu en els barris de xaboles de Katmandú.

  • Waiting for superman

Director: Davis Guggenheim.

Argument: La pel·lícula narra la crisis que pateixen les escoles de EE.UU. en les que només es troba fracàs i obstacles pel camí. Es tracta de relats sobre histories de nens als que el sistema desatent i desmotiva.

  • Camí per anar a l’escola

Director: Pascal Plisson.stop-1502026_960_720

Argument: Un documental que narra la història real i extraordinària de quatre nens, herois quotidians -Jackson, Carlitos, Zahira i Samuel- que s’han d’enfrontar diàriament amb una multitud d’adversitats i perills per arribar a l’escola. Aquests nens viuen en quatre punts molt distants de la terra, però comparteixen les mateixes ganes d’aprendre i són conscients que només l’educació els obrirà les portes a un futur millor. “Camí a l’escola” és una pel·lícula que desborda optimisme i esperança en un futur, on per Jackson, Carlitos, Zahira i Samuel tot és possible amb coratge, predeterminació i esforç.

Los comentarios están cerrados.